Află cum te poate infuența invidia

Invidia

Invidia, potențial nerealizat.

Invidia este o realitate a vieţii noastre care, într-un fel sau altul, ne este cunoscută fiecăruia. Este o emoție extrem de dureroasă și implică deseori sentimente de furie, lăcomie, ură, resentimente, singurătate și deprimare. Invidia ne face să credem că, dacă am avea lucrul pe care-l vedem la alții, ne-ar fi bine. Putem dori să-l luăm de la ei sau ne putem nega sentimentul, spunând că acest lucru este lipsit de valoare.

Obiect al invidiei poate fi sfera materială, calităţile personale, profesionale chiar starea emoţională unei alte persoane.

Invidia o putem împărți în două categorii: pozitivă și negativă.

Invidia pozitivă – am aflat de exemplu despre o nouă formare în psihoterapie pe care nu o deţin, dar care mi-ar fi plăcut foarte mult să o cunosc. Acest lucru mi-ar oferi multe cunoștințe, tehnici, care mi-ar prinde bine în arsenalul profesional.

Cum procedez? Mă interesez mai mult despre ea și imi creez planuri pornind de la ideea a ce trebuie să fac ca să îmi ating scopul. Apoi voi trece la realizarea practică a planului meu însuşit. În acest caz, invidia pozitivă are „rol de motor” în progresul meu profesional.

Invidia negativă – văd la altcineva, spre exemplu.. că și-a cumpărat o maşină nouă pe care mi-aș dori și eu s-o conduc. Acum însă conduc o maşină mult mai simplă. Încep să mă simt jignită, fiindcă cred că nu sunt cu nimic mai prejos faţă de deţinătorul acelei maşini minunate. Aş putea şi eu să primesc de la viaţă un astfel de cadou, dar dintr-un oarecare motiv nu l-am primit. Astfel încep să cred că universul mi-a făcut o mare nedreptate. Intru astfel în cercul ,,invidiei”.

Astăzi aş vrea să vorbesc mai mult despre invidia negativă şi pericolele pe care le ascunde ea. În acelaşi timp voi face şi o comparaţie între invidia pozitivă și cea negativă.

De aceea voi sublinia mai întâi principiale diferenţe:

Invidia negativă

  • Îmi pare rău că nu am acest lucru;
  • Cred că merit să am acest lucru;
  • Caut defecte în persoana care are acest lucru;
  • Sunt supărat că încă nu deţin acest lucru;
  • Îmi doresc în taină să iau acest lucru ca să mi-l atribui mie.

Invidia pozitivă

  • Mă bucur că altcineva are acest lucru;
  • Știu că voi avea și eu acest lucru la un moment dat;
  • Aflu în ce mod această persoană a reuşit să obţină asta;
  • Analizez ce ar trebuie să fac, ca acest lucru să apară în viaţa mea;
  • Mă voi bucura pentru toți cei care-şi doresc și vor avea acel lucru.

Pericolul acuns şi insiduos al invidiei negative constă în faptul că noi, trăind acest sentiment, ne lipsim de orice şansă de a obţine ceea ce ne dorim, chiar dacă considerăm că merităm mai mult acel lucru decât deţinătorul lui. Capcana principală şi rădăcina acesteia constă în faptul că noi credem că este o nedreptate ca această persoană să deţină lucru pe care-l dorim. Cu alte cuvinte, noi reproşăm lumii printr-o acuză globală că ea este nedreaptă.

Vindecarea şi ieşirea din capcană este să recunoaştem dreptul omului asupra a tot ce are. În viaţă nu există nimic întâmplător. Dacă o persoană ocupă o anumită poziţie în ierarhia socială, atunci acesta este locului ei de drept. Dacă cineva trăieşte la un nivel material înalt, înseamnă că are dreptul la el. Noi nu putem şti de ce şi pentru ce, dar pentru început trebuie să recunoaştem că ceea ce se întâmplă are loc pe bună dreptate.

Nici un drum spre succes nu a fost pavat cu petale de trandafiri, iar orice om de succes celebru şi bogat are şi un drum propriu al greutăţilor care l-au ajutat să crească. De aceea, fiecare om care se află la locul lui şi întâmpină curajos toate greutăţile şi provocările pe care i le oferă viaţa, este capabil să crească considerabil!