Mesajul principal al victimei este: ,,Viața este neprevăzută și grea, viața înseamnă suferință”.
Emoțiile victimei sunt: frică, resentimente, vinovăție, rușine, invidie și gelozie. În corpul victimei există în permanență tensiune, care cu timpul se poate transformă în boli psihosomatice.
Victima este asaltată deseori de depresie, mai ales atunci când întâmpină greutăți în a depăși diverse situații neplăcute care nasc emoții sau impresii.
Fiindcă atunci când apar diverse emoții ele ne pot duce spre schimbare, ne forțează să le integrăm în personalitate.
Victima nu este pregătită pentru așa ceva. Lumea ei este dură și inertă, ea nu-și permite flexibilitatea. Se confruntă cu un blocaj – chiar dacă în exterior poate fi foarte activă, în interiorul său ea se va simți permanent ocupată și obosită. Însă noi am venit în această lume pentru mișcare, iar a rămâne inertă este numai alegerea ei. Ceva din interiorul ei va cere acțiune, iar victima nu-i va permite realizarea, iar această confruntare o lasă fără putere. ,,Ce mult am obosit de tot ce mi se întâmplă!”- va spune victima.
Din practica terapiei de cuplu se poate observa că cel mai des femeile sunt cele care inițiază venirea la terapie. Iar unele din ele vin în calitate de victimă.
Vom analiza ce înseamnă starea de victimă și cum poate influența întreaga familie. De regulă comportamentul de victimă se formează încă din copilărie. Observăm asta la copiii hiperemotivi, iubitori, care-și exprimă sentimentele, dar care nu au fost apreciați de către părinți pentru acest lucru. Fiind învinuit că-și exprimă prea mult sentimentele, sunt pedepsiți pentru strigăte, țipete și multe altele. În scurt timp, o astfel de atitudine a părintelui devine normalitate. Copilul știe că este riscant să fie supărat și interpretează astfel de emoții drept un gest de agresivitate îndreptate spre el. Fetița întotdeauna se străduiește să fie bună și asta devine scopul vieții ei. Dacă femeia nu-și păstrează supunerea, atunci bărbatul nu o va mai iubi și o va părăsi.
“Eu sunt atât de bună, iar el țipă și nu mă apreciază…”
Femeia victimă – exemple de comportament.
Probabil ați auzit de multe ori fraza: „Eu i-am oferit cei mai frumoși ani din viața mea, iar el iată cum se poartă cu mine”, „Pentru tine am renunţat la prietenele mele”, „Tu ești vinovat de toate”.
Victimele tind să-i acuze de problemele lor nu doar pe soți, ci și pe ceilalți- părinți, prieteni. De exemplu, fiica îi poate reproșa mamei: “De ce mi-ai permis să mă mărit cu acest bădăran?”. Este important să ţinem cont de faptul că femeia crede tot timpul în ceea ce spune și este sigură că doar astfel îi poate ajuta pe cei din jur. De asemenea, unele femei sunt predispuse fricilor care pot duce la un control exagerat al partenerului, crezând că în orice moment poate apărea o amantă, iar soțul nu o va mai iubi.
Gelozia este un component important al relațiilor. La fel de importantă este și atitudinea faţă de copii, nurori ș.a.
Trăsăturile femeii – victimă
Printre trăsăturile generale ale femeiei -victime trebuie să menționăm următoarele: sentimentul de vină și rușine în urma manifestării agresivității, lipsa stimei de sine, lipsa responsabilității, standarde morale duble, șantajul și manipularea celor din jur.
Victima și rezolvarea problemei
Dacă simți că relațiile tale sunt pe cale să se distrugă și tu nu știi ce să faci, apelează la un psiholog bun care te va ajută să iei decizia corectă.
Iar dacă dorești să te descurci de una singură, îți propun să iei în calcul următoarele aspecte:
- Partenerul tău – fericirea ta. Dacă ai decis să fii cu acest bărbat, dacă-l iubești și el te iubește, folosește comunicarea adecvată și bucurați-vă împreună de acest lucru.
- Bucuria voastră. Învățați să vă bucurați împreună, pentru că gelozia nu aduce nimic bun în relație, ci doar o va distruge.
- Libertatea ta. Ești un om liber, iar dacă părinții tăi îți interziceau să te distrezi cu prietenele tale, nu înseamnă că soțul tău își dorește același lucru. Permite-ți să ai parte de distracții și hobby-uri cu prietenii.
- Liniștea ta interioară. Dacă tot timpul îți dorești să-i demonstrezi ceva partenerului tău, gândește-te la ce-ți folosește? Puneți întrebarea: soțul tău are nevoie de aceasta ?
- Sentimentele tale. Acceptă-ți emoțiile, pentru că ele fac parte din tine, din persoana ta, de care s-a îndrăgostit soțul tău.