Cum devine un copil calm și controlat ?


Orice copil trebuie să învețe să fie independent în a-și controla propriul stres. La început, părinții sunt cei care își calmează copilul. Pe măsură ce îi înțeleg manifestările și văd ceea ce are efect, vin cu un set de strategii de calmare care să funcționeze pentru copilul lor. Copilul începe să internalizeze aceste strategii și preia, în mod gradat, misiunea de autocalmare. Acest lucru este un factor cheie în felul în care emoțiile sunt modulate. Procesul de a deveni o persoană reglată depinde de anumite abilități. Copilul mai are nevoie și de modele din mediul înconjurător pentru a vedea cum să devină o pesoană care se autocalmează. Vă prezentăm aici câteva trucuri care să-l ajute pe copil să se autoregleze.

  1. Când bebelușii plâng și devin de necontrolat, îi ajută foarte mult să aibă un părinte săritor, grijuliu și afectuos, care să-i ajute să se calmeze. Acest fapt îi transmite copilului mesajul că nevoile lui primare sunt satisfăcute și că există modalități de a face față stresului puternic. Acest pas îi cere părintelui să știe să descifreze semnalele și gesturile copilului său, dar și să stăpânească strategiile de calmare.
  2. Pe măsură ce copilul crește, el învață să internalizeze strategiile de autocalmare. Folosirea consegventă a unor bune strategii de calmare îi ajută pe copil să învețe la care dintre strategii să apeleze în situații diferite. Copilul îi vede pe ceilalți cum își rezolvă problemele asemănătoare și învață când și unde să folosească strategiilie.

Sfat: Dacă vă păstrați calmul atunci când vă confruntați cu frustrările și cu stresul, copilul dumneavoastră va învăța cum să se autoregleze.

 

Este important ca părinții să-și îndrume copilul pe trei direcții:

 

  1. Lucruri pe care copilul le poate face pentru el ca să se organizeze și să se calmeze când este stresant.
  2. Lucruri pe care le pot face părinții și profesorii pentru a-l face pe copil să se concentreze atunci când este copleșit de situație.
  3. Lucruri care pot fi făcute în mediul înconjurător pentru a sprijini un copil calm și organizat.

Sursă: Cum să fii un părinte eficient pentru copilul dificil. Autorii Ceorgia DeGangi & Anne Kendall