Natura greşit înţeleasă a aşa numitei „hipnoze”


Am definit hipnoza ca pe o experienţă de transă, iar acum ar trebui să spun că nimic din ce vedem la televiziune şi în filme, referitor la hipnoză, nu o reprezintă în mod corect. Bineînţeles că are o poveste foarte interesantă, şi pe oameni poate săi sperie foarte mult că cineva le „controlează mintea” sau îi determină să facă lucruri împotriva voinţei lor. Dar nimic din toate acestea nu reprezintă ceva real în legătură cu hipnoza.

Putem spune acelaşi  lucru şi despre hipnoza de scenă. Pur şi simplu spectacol. Mai mult, există tot felul de trucuri care facilitează acea prestidigitaţie mentală şi vizuală ce crează iluzii şi percepţii greşite. La aceasta se reduce adevărul despre ce poate şi ce nu poate să facă o stare hipnotică.

Prin hipnoză, nu putem sa-i determinăm pe oameni să facă ceva care să violeze morala sau valorile lor. Pur şi simplu nu funcţionează aşa.  În ultimii ani, experimentele ştiinţifice referitoare la hipnoză au încercat să descopere limitele sugestiei şi ale controlului hipnotic. Rezultatele au indicat că hipnoza nu funcţionează într-un mod care să supună conştiinţa umană. Milton Erickson a spus odată că, dacă am putea sa-i controlăm pe oameni prin hipnoză,ar fi mult mai sănătoşi şi mai puţin nevrotici. Nu poţi sa-i determini să facă lucruri împotriva voinţei lor. Nici măcar să se însănătoşească.Hipnoza ne ajută de fapt, să ne focalizăm asupra unui lucru important, excluzându-le pe cele neimportante.

Ce poate face acest fenomen de hipnoză? Mai întâi, putem folosi diferite stări de transă pentru a reuşi să ne activăm puterile înăscute şi capacităţiile minţii si corpului nostru.