Oglinda


Îi judecăm pe ceilalți după asemănarea noastră și devenim ceea ce judecăm. Sau ceea ce vedem în ceilalți este defapt și mai pronunțat în noi înșine. În consecință, este posibil să devenim conștienți de ceea ce suntem, rămânând atenți la judecata pe care o emitem față de ceilalți.

Înainte de schimba ceva la tine, trebuie să devii conștient de acel lucru, trebuie să constați mai întâi că acest lucru îți aparține. Imediat ce vei accepta ideea că tot ceea ce trăiești în exteriorul tău este reflectarea a ceea ce se întâmplă în interiorul tău și că ceea ce vezi în celălalt este reflectarea propriei tale imagini, viziunea ta asupra vieții se va schimba în totalitate.

Imaginează-te acum în fața unei oglinzi adevărate. Te privești, imaginea reflectată nu poate fi decât a ta. Dacă constați un detaliu care nu îți place, ca de exemplu  un corp care s-a îngrășat sau o problemă de piele, atitudinea de a te enerva pe oglindă, de a o sparge de a o arunca, nu va schimba nimic în viața reală. Sunt convinsă că ți se va părea stupid să acționezi așa, deoarece nu vezi oglinda, ci pe tine însuți.

Este de preferat să accepți ceea ce constați. Reacția tipică a majorității oamenilor este aceea de a vrea să schimbe persoana pe care o văd și această atitudine este aceeași cu a vrea să schimbi oglinda. Când te privești în  oglindă, aceasta reflectă fiecare parte a corpului tău, chiar și pe cele pe care nu vrei să le vezi sau pe care nu le accepți. Nu accepți o parte din tine atunci când ai vrea să o schimbi sau să o înlocuiești printr-o parte care ți-ar plăcea mai mult.

De exemplu, dacă crezi că ai o burtă prea mare și nu o accepți așa, te va deranja tot mai mult, de fiecare dată când o vei vedea în oglindă. Trebuie să accepți evidența că, cu cât o accepți mai puțin, cu atât te va deranja mai tare! De ce?  Deoarece nici o schimbare durabilă nu se poate efectua fără dragoste. Cu cât accepți mai puțin pe cineva, cu atât acea persoană se va agăța mai mult de tine.

Ai remarcat comportamentul unui copil care este respins mereu de către părinții lui ? devine tot mai agitat, agresiv, nervos. Cere tot mai multă atenție, deoarece nu poate suporta să fie respins astfel. Respingerea este contrară legilor naturale ale iubirii.

La fel, cu cât respingi mai mult o parte din tine, fie că este vorba despre ceva fizic sau de o atitudine interioară, cu atât mai mult va pretinde acea parte atenția ta, devenind tot mai importantă. Încearcă să fie recunoscută, vrea să ocupe un loc. Când este acceptată, nu mai vrea să ocupe prea mult loc.