Reprimarea emoțională


Șeful vostru implementează noi schimbări care cel mai probabil o  să vă deranjeze.

  1. Vă ignorați frustrarea și furia. În cele din urmă, o să vă treacă, și oricum aveți alte lucruri de făcut.
  2. Vă gândiți îndelung la ce ați vrea să-i spuneți șefului, repetându-vă în minte la nesfârșit:,, O să spun…,iar el o să răspundă….
  3. Vă gândiți de ce anume vă supără schimbarea respectivă, faceți un plan de a vorbi despre  aceasta cu șeful apoi vă întoarceți la lucru, etc.

Indiferent de ce credem că vom putea obține prin reprimarea emoțiilor, nici una dintre aceste strategii nu ne va ajuta să fim mai sănătoși, nici mai fericiți. Este ca și cum am lua un analgezic, când  ne doare capul: durerea trece pentru câteva ore, dar, dacă sursa ei o  constituie somnul deficitar, încordarea de la nivelul gâtului sau o răceală oribilă, durerea de cap va reveni în forță după ce trece efectul analgezicului.

Reprimarea emoțiilor sunt niște ,, aspirine”  emoționale, cu acțiune de scurtă durată, la care apelăm cu cele mai bune intenții. Dar atunci când nu ne ocupăm de cauza emoțiilor dificile, ne lipsește capacitatea de a găsi o rezolvare reală a problemei care ne provoacă atâta suferință.

Dacă aș ține o stivă de cărți în fața mea, cu mâinile întinse în față. M-aș simți în regulă pentru scurtă vreme. Dar după două…trei minute…zece minute…, ar începe să-mi tremure mușchii. Asta se întâmplă când ne reprimăm emoțiile. Încercarea de a ține ceva la o întindere de braț față de corp se poate dovedi extrem de obositoare. Atât de epuizantă, de fapt, încât  adeseori lăsăm povara să cadă.

Acesta e paradoxul reprimării. Ne dă impresia că avem controlul, dar, în realitate, ne împiedică să fim stăpâni pe situație. În primul rând emoțiile sunt cele care ne împing la acțiune. În al doilea rând, emoțiile suprimate ies inevitabil la suprafață, în moduri în care nu le-am avut în intenție – ceea ce psihologii numesc ,,scăpări emoționale”. De pildă, să spunem că ești supărat pe prietenul tău. Încerci să-ți reprimi furia. Apoi, după un pahar de vin la o reuniune, rostești fără să vrei un comentariu răutăcios.

Prin reprimarea emoțiilor, energia va rămâne în tine, creând tot felul de tensiuni fizice și psihice. A te reține sau a fierbe în interior nu este benefic pentru echilibru. Emoțiile negative stimulează o serie de hormoni pe care e bine să-i eliberăm, altminteri ar deveni toxici pentru organism.

Uneori emoția negativă este blocată ani de zile, fiind o presiune greu de suportat pentru organism.

Când înțelegi ce se află în spatele unei emoții negative, poți obține un rezultat pozitiv. Să ne amintim că emoția negativă este mereu expresia unei nevoi nesatisfăcute. Recomandabil este să depui efort pentru a îndeplini această nevoie sau măcar pentru a o clarifica. Dacă nu reușești de unul singur poți apela la ajutorul unui specialist.