Cum să ne regăsim liniștea în momente de explozie emoțională


Suntem încercați, în permanență de emoții. Emoția este declanșată de un eveniment, fie că a fost cu adevărat trăit, rememorat sau imaginat. Emoțiile nu sunt raționale și tocmai acest lucru ne sperie. Emoțiile sunt înscrise în sistemul nostru neuronal și sunt acolo pentru a ne ajuta să ne adaptăm fiecărei situații din viață. În același timp trebuie să ne trăim emoțiile fiindcă ele fac parte din viața noastră. Fiecăruia dintre noi i s-au întâmplat momente de explozie emoțională.

De cele mai multe ori, astfel de momente pot apărea în situații aparent nesemnificative. Dar indiferent de situație, cel mai important este să ne obținem echilibrul și liniștea interioară. Deși în aceste momente anume acest lucru ni se pare absolut imposibil de obținut. Cu toate acestea sunt câteva soluții simple și eficiente de obținere a liniștii emoționale. Ele pot fi aplicate consecutiv sau poate fi aleasă doar una din ele. Important este să reținem că ele chiar funcționează.

Veți avea nevoie de un pahar cu apă rece din care o să beți  înghițituri mici, încet și meditativ.

Vă concentrați atenția asupra unui obiect care se află în preajma dumneavoastră, fie o carte, un tablou, un scaun etc. Important este să vă concentrați și să analizați obiectul în cele mai mici detalii.

Apoi concentrați-vă atenția asupra respirației, observați cum respirați chiar în acest moment. Este o respirație adâncă și intensă sau una slabă și aproape că ați încetat a mai respira? Apoi lucrați în a vă corecta respirația până ajungeți la normal și la un ritm liniștit, după care expirați lung imaginându-vă cum expirați toate emoțiile negative. Continuați astfel până când veți simți o liniște interioară.

Sau :

  • Inspirați ușor și țineți-vă respirația timp de 7 secunde.
  • Întindeți picioarele pentru a încorda toți mușchii și îndoiți genunchii cât puteți.
  • După 7 secunde, expirați și spuneți încet ,,relaxează-te”.
  • Eliberați toată tensiunea din mușchi.
  • Închide ochii.
  • În următorul minut, de fiecare dată când expirați, spuneți-vă în gând ,,relaxează-te” și eliberați toată tensiunea din mușchi.

De regulă, pentru a ne liniștiți avem nevoie de 5-10 minute, iar în cazul unor emoții extrem de puternice – de jumătate de oră. Stabilizarea emoțională la nivel fiziologic este extrem de importantă dar la fel de important este și prelucrarea emoțiilor la nivel cognitiv-emoțional.

Iar aceasta o vom face cu ajutorul următoarelor întrebări

Ce a declanșat acestă explozie emoțională? Ce s-a întâmplat de fapt? Este chiar atât de grav ? Ce urmări negative mi se pot întâmpla?

De regulă, situația în sine nu este într-atât de gravă, pe cât noi înșine suntem capabili să ne-o imaginăm.

Ce anume m-a afectat emoțional în această situație?

  • Care sunt  argumentele care justifică explozia emoțională ?
  • Cât de probabil este ca lucrurile de care mă tem să se întâmple în realitate?
  • Care este cel mai rău lucru ce se poate întâmpla în mod realist?
  • Ce alternative există?
  • Cât de util este modul în care gândesc?

Un răspuns sincer la aceste întrebări ne introduce într-un proces plăcut al introspecției.

De exemplu, nu suntem foarte sigur pe noi, ne aflăm într-o stare emoțională instabilă, iar în același timp primim o reacție negativă de la cineva privind acțiunile noastre. Evident că aceasta va duce la un dezechilibru și mai mare, intensificându-ne astfel îndoielile noastre față de starea noastră de bine. Vom aduce diverse argumente precum că ceva nu este în regulă cu noi. Cu toate că situația în sine nu este într-atât de dezastruoasă pentru noi, iar dacă ne-am fi aflat într-o stare emoțională echilibrată nici nu am fi dat atenție acestui fapt. De aceia trebuie să ne obținem încrederea interioară.

Iată acest algoritm simplu ne ajută să ne recăpătăm liniștea emoțională într-un timp scurt și să găsim concluzii raționale și soluții pentru propria creștere.

Oamenii au deseori așteptări exagerate cu privire la viteza recuperării. Nu vă puteți aștepta să ștergeți ani de încordare cu câteva ședințe de relaxare. Nerăbdarea este unul dintre simptomele anxietății și indică adesea nevoia de a continua exercițiile de relaxare. Acordați  timpul necesar de a continua exercițiile de relaxare.

Trebuie să fiți conștient că remedii rapide și simple care să nu necesite nici un efort din partea dumneavoastră, nu există. Efectele cele mai durabile se produc atunci când  un individ își asumă responsabilitatea pentru recuperarea lui. Responsabilitatea înseamnă autocontrol.