Aproape trei sferturi din solicitările clienţilor în terapie sunt pentru probleme relaționale și aproape jumătate sunt pentru problemele în cuplu, referindu-se la diverse neînţelegeri între soț și soție. De obicei ambele părți se plâng pentru faptul că aparent vorbesc aceeaşi limbă dar nu se înţeleg: „Vorbim aceeaşi limbă de ce ne este atât de dificil să ne înţelegem ?”
O perioadă lungă de neînţelegeri poate duce relaţia într-un impas, iar în final poate chiar și la distrugerea ei. De obicei femeile cu încăpățânarea lor refuză să vorbească în limbajul raţional al bărbaților, iar bărbaţii refuză să reacţioneze la diverse aluzii sau dorinţe neexprimate în mod clar de către doamne. Bărbaţii deseori nu doresc sau nu au capabilitatea de a înţelege limbajul intuitiv al femeilor.
Din punct de vedere fiziologic, bărbaţii reacţionează foarte puternic la stres, fapt care a fost demonstrat empiric prin numeroase studii. Căsniciile în care conflictele sunt frecvente, reacţiile chimice ale bărbatului nu revin niciodată la parametri normali. Cu fiecare nouă ceartă, el devine din ce în ce mai agitat, iar răbdarea sa scade proporţional, fiind supus riscului de a reacţiona fizic înainte de a avea şansa să fugă. (Studiu efectuat de L.J.P. Van Doornen)
Cum păstrăm liniştea sub acelaşi acoperiș? Să trăim în dragoste și armonie, vorbind despre aceleaşi lucruri în aceeaşi limbă? Care dintre parteneri se exprimă în mod ,,corect” și care traduce în mod ,,greşit” limbajul celuilalt?
Există sau nu o ierarhie în familie, avem sau nu drepturi egale? Merităm recunoștință și respect în cadrul aceleiaşi familii?
Desigur, bărbaţii și femeile sunt diferiți unii față de ceilalţi, nu numai anatomic, ci și în esenţa lor profundă, precum și în modul lor de auto-exprimare. Putem găsi multe argumente și cercetări științifice care vor demonstra diferenţele dintre femei și bărbaţi din punct de vedere fiziologic, emoţional, cognitiv etc.
Putem enumera mult și bine diferențele de rol și ce calităţi importante trebuie să avem pentru o relaţie. Dar mulți sunt de acord cu faptul că în prima etapă a alegerii partenerului pe lângă faptul că punem accent pe aspect, preferinţe, căutăm în celălalt de fapt ceea ce ne lipsește nouă. Sau ce nu deținem noi.
Un bărbat este atrăgător atunci când deține puterea, hotărârea, stabilitatea, femeilor le este apreciată finețea, flexibilitatea și echilibrul emoțional. Chiar și aceste calități pot fi deja suficiente pentru a începe o relație. Dacă am manifesta în relație respectul, capacitatea de adaptare, maturitatea și responsabilitatea atunci cuplul ar avea toate șansele să devină fericit și armonios.