Cum reușim să supraviețuim unei despărțiri


Oricât de dureros este pentru dumneavoastră să suportați neînțelegerile în cuplu, întreruperea unei legături de atașament este și mai dureroasă. Chiar dacă rațiunea vă spune că trebuie să plecați, creierul emoțional s-ar putea să nu fie pregătit pentru o despărțire. Studiile neuroimagistice evidențiază activarea acelorași zone din creier atunci când ne rupem un picior, ca și atunci când ne despărțim de partenerul nostru. Ca parte a reacției la o despărțire, creierul nostru resimte plecarea unei figuri de atașament în mod similar cu acela în care înregistrează durerea fizică.

Următoarele nouă strategii, bazate pe principiile atașamentului, vă vor ajuta să treceți prin dificila experiență a încheierii unei relații.

  1. Întrebați-vă cum este viața dumneavoastră în ,,cercul apropiaților”. Dacă nu vă puteți hotărî să întrerupeți relația, întrebați-vă dacă sunteți tratat regește ori ca un inamic. Dacă sunteți ,,inamicul” este vremea să plecați.
  2. Construiți-vă o rețea de sprijin din timp. Începeți să le dezvăluiți prietenilor și familiei cum este cu adevărat relația în care vă aflați. Aceasta va prilejui reînnodarea prieteniilor pe care probabil le-ați neglijat de rușine sau din cauză că ați fost pur și simplu prea nefericit și ele vă vor fi de folos atunci când veți decide să acționați.
  3. Găsiți un loc plăcut, un mediu primitor în care să vă petreceți primele câte-va nopți de după despărțire. Veți avea nevoie de foarte mult sprijin la început. Tentația de a vă întoarce este foarte puternică. Părinții, frații sau prietenii cei mai apropiați vă vor ajuta să controlați acest impuls.
  4. Găsiți alte modalități prin care să vă satisfaceți nevoile de atașament. Solicitați sprijinul celor apropiați și căutați să vă distrageți atenția focalizându-vă asupra unor activități plăcute, cum ar fi un masaj, multă mișcare fizică, mese gustoase și sănătoase. Cu cât reușiți mai bine să vă liniștiți sistemul de atașament, cu atât mai puțin dureroasă va fi despărțirea.
  5. Nu vă simțiți rușinat dacă se întâmplă să cedați și să vă întoarceți la ,,locul crimei”. Evident, este mai bine să nu reluați legătura cu fostul partener, dar dacă totuși se întâmplă așa, nu vă reproșați acest lucru în mod exagerat. Este foarte important să fiți îngăduitor cu proprie persoană. Cu cât sunteți mai neîmpăcat și mai nemulțumit, cu atât veți dori mai mult să vă întoarceți la falsa siguranță a vechii relații nocive. Sistemul de atașament se activează și mai intens atunci când sunteți nemulțumit de propria persoană și un sistem de atașament activat înseamnă că veți dori și mai mult să reluați legătura cu fostul partener.
  6. Nu vă culpabilizați dacă suferiți foarte mult. Nu uitați durerea este reală! Prietenii vă pot îndemna să uitați de fostul partener, să nu vă mai autocompătimiți și să treceți rapid mai departe. Dar noi știm că durerea resimțită este reală, așa dar nu trebuie să o negați. În schimb, fiți îngăduitor cu dumneavoastră și răsfățați-vă trupul și sufletul. Dacă ați avea piciorul rupt ați face acest lucru.
  7. Atunci când sunteți copleșiți de amintiri pozitive, rugați un prieten apropiat să vă ajute să reveniți la realitate. Amintiți-vă că sistemul dumneavoastră de atașament vă distorsionează perspectiva aspra relației. Rugați un prieten să vă aducă aminte cum au stat lucrurile cu adevărat. Chiar dacă uneori vă este dor de fostul partener ori se întâmplă să îl idealizați, realitatea își va face loc încet-încet.
  8. Dezactivați : notați toate motivele pentru care ați dorit să plecați. Obiectivul urmărit este acela de a vă dezactiva sistemul de atașament. Modalitatea cea mai eficace pentru a realiza acest lucru este aceea de a vă aminti toate momentele urâte prin care ați trecut pe parcursul relației respective și dacă le notați, veți reuși cel mai bine să le păstrați proaspete în memorie. Atunci când amintirile acelea pozitive invazive vi se strecoară în minte, aruncați o privire asupra listei respective.
  9. Fiți convins că oricât de mare este suferința prin care treceți acum , ea va trece.  Majoritatea oamenilor își revin foarte bine după ce au suferit din dragoste și în cele din urmă se îndreaptă spre,, zări mai senine”!

Bibliografie : Amir Levine/ Rachel S.F. Heller ,, Stiluri de atașament”